Bereaved Mothersday

Bereaved Mothersday

Het is nog een week, en dan is het Moederdag. Families door het hele land maken zich gereed om deze dag te vieren. Restaurants zijn besproken voor lekkere lunches, en de benodigdheden voor een heerlijk Moederdagontbijt worden ingeslagen.

Maar voor alle vrouwen die een kind verloren,  een miskraam kregen, of worstelen met het niet zwanger kunnen raken, kan Moederdag een slag in het gezicht zijn.

In feite is Moederdag voor al deze diep bedroefde moeders één van de moeilijkste dagen van het jaar, zoals blogger CarlyMarie uitlegt:

“Wanneer je het sterven van één of meer van je kinderen hebt meegemaakt, worstelt met het krijgen van een kindje, of helemaal niet zwanger kunt worden, kan Moederdag gevoelens oproepen van eenzaamheid, minderwaardigheid, pijn en verdriet” , schrijft ze.

Met dit in haar gedachten creëerde CarlyMarie “Bereaved Mothersday” “Moederdag voor alle moeders die hun kindje verloren”, een speciale dag die erkenning geeft aan alle “echte moeders”.

Anna Altamore verteld “the Weekly online” over de miskraam die ze had, waarbij ze haar tweeling verloor:

“ Een kind verliezen is compliceerd,  het is het verlies van een toekomst, van mijlpalen die nooit gevierd zullen worden, en het kan ontzettend eenzaam zijn. Bereaved Mothersday helpt ons om ons minder eenzaam te voelen en voorziet in de mogelijkheid om, en mag ik het zeggen, de toestemming om samen in solidariteit met anderen als ons, bemoediging, troost en steun te vinden.” legt ze uit.

Anna gelooft ook dat Bereaved Mothersday helpt om een bewustzijn te creëeren voor de bitterzoete natuur van Moederdag.

“Moederdag is een dag om moeders te eren en te vieren. En Bereaved Mothersday is een dag om ervan bewust te worden en te bevestigen welke verliezen het verliezen van een kind met zich meebrengt, en om te voorzien in ondersteuning voor al die moeders die dit hebben meegemaakt.”

Hoewel Bereaved Mothersday een dag lijkt te zijn voor slechts een ongelukkige enkeling, zijn er alleen in Australië al duizenden moeders die een kindje verloren. Eén op de vier zwangerschappen in Australië eindigt in een miskraam elk jaar, en ongeveer 3000 babietjes worden stilgeboren, of sterven binnen 28 dagen na hun geboorte.

Echter is het verliezen van een kindje tijdens de zwangerschap, of een stilgeboren kindje een onderwerp waar een taboe op ligt, en wordt het onder het vloerkleed geveegd. Anne zegt:

“Simpelweg omdat mensen zich oncomfortabel voelen hierbij, en niet weten wat ze moeten zeggen”.

Anne’s advies is om je te bekommeren om moeders die zo een groot verdriet doormaken.

“Aardig zijn, en vol respect, tegen een moeder die in welk stadium dan ook een kind heeft verloren,

is een bron van troost en steun”, zegt ze.

Vertaald uit Womans Weekly, 30 april 2016

Please follow and like us:

Reageren is niet mogelijk.
%d bloggers liken dit: